SONY DSC

Olen kuopiolainen baritoni, joka tunnetaan esiintyvänä taiteilijana sekä laulunopettajana. Ohjelmistooni kuuluu monipuolisesti kevyttä musiikkia, oopperaa ja kirkkomusiikkia.

Olen esiintynyt useissa maakuntaoopperoissa ja esittänyt kirkkomusiikki -ohjelmistoa, esim. Polvesta polveen -kirkko-oopperassa, joka oli kantaesitys, sekä oratoriosolistina mm. Händelin Messias -oratoriossa. Viimeisin työni kirkkomusiikin parissa on kirkkodraama Unohdettujen saari.

Laulunopettajana olen toiminut v. 1998 asti.

Muisto vain -albumi

Olavi Virta on ollut innoittajani ensin harrastuksissa ja sitten ammatissa. Julkaisin v. 2014 uuden Olavi T. – Muisto vain –tribuuttialbumin, jolla tulkitsen Olavi Virran legendaarisia kappaleita 20-henkisen orkesterin kanssa.

Kuva 1

Aloitin laulu-urani 14-vuotiaana esiintyen tanssiorkesterin solistina. Laulaminen on aina ollut minulle hyvin rakas harrastus. Aikuisiän kynnyksellä kiinnostus autoihin kuitenkin voitti musiikkiharrastuksen ja aloitin työt autonasentajana. Myöhemmin perustin jopa oman autokorjaamoyrityksen. Muisto vain -levynkansikuvaukset on tehty Espoon automuseossa. Autot olivat hyvin tärkeitä myös Olavi Virralle, ja levyn kanteen saimmekin samanlaisen auton, jollaisella Olavi Virta ajoi aikoinaan.

Reilun kymmenen vuoden jälkeen laulaminen tuli jälleen vahvasti mukaan, kun jouduin jättämään autonasentajan työt allergian vuoksi ja lähdin opiskelemaan laulua ammatikseni.

Olen opiskellut laulua Elias Palolan, Olavi Hautsalon ja Jorma Hynnisen johdolla. Saamani palaute on ollut hyvä: «Taskinen on siinä mielessä ainutlaatuinen oppilas, että hänen kanssaan olemme pohdiskelleet ja käyneet syvällisiä keskusteluja ääniteknisistä asioista. Hän on selvästi saanutkin monta niksiä omaan laulamiseensa. Hänellä on loistava laulunhallinta ja hieno äänimateriaali. Mielestäni Muisto vain -albumi on kulttuuriteko, jossa Olavi Virran oma tyyli tulee esiin», Jorma Hynninen pohtii haastattelussaan.

Tällä levyllä tulkitsen Olavi Virran tunnetuksi tekemiä lauluja. Olen poiminut levylle neljätoista helmeä Olavi Virran aikanaan tunnetuksi tekemistä lauluista. Minulle on ollut erityisen tärkeää, että tämän levyn musiikin sovituksissa, laulussa ja soitossa kuulee ja aistii 1950-luvun hengen. 1950-luvun henkeä kunnioittavat sovitukset ovat kapellimestari Mika Siekkisen käsialaa, mikä myös kuuluu levyltä. Levyllä soittava 20-henkinen orkesteri koostuu alansa rautaisista ammattilaisista. Mukana on muusikoita muun muassa Kuopion kaupunginorkesterista sekä Savonlinnan Oopperajuhlaorkesterista. Orkesterin osuus äänitettiin pääosin Nurmeksessa Hannikaisen salissa kertaotoilla koko yhtyeen voimin, kuten 1950-luvulla oli tapana.

Levyllä kuullaan Vilho Korpelan kappale Muisto, jota ei ole tiettävästi koskaan levytetty Olavi Virran levytyksen jälkeen. Albumin viimeinen kappale Yö kerran unhoa annoit, on puolestaan Olavi Virran ainut oma teos. Kappale oli laulajalle itselleenkin erittäin rakas.

Olavi Virta, alkuperäiseltä nimeltään Oskari Olavi Ilmén, oli yksi suurimpia suomalaisia vaikuttajia kevyen musiikin saralla. Olavi Virran kappaleet kuuluivat tanssiorkesterien perusohjelmistoon esiintyessäni tanssiorkesterin solistina ja niinpä Olavi Virran musiikki on kulkenut mukanani jo nuoresta pojasta alkaen. Laulajana koen Virran musiikin esittämisen erittäin palkitsevana, sillä hänen musiikkinsa haastaa laulajan ja pakottaa esittäjän laittamaan itsensä likoon.

Olavi Virralla oli paitsi samettisen sielukas ääni, myös taito käyttää ääntään äärimmäisen taidokkaasti. Hänen suvereenit tulkintansa ovat aina koskettaneet ja tehneet minuun suuren vaikutuksen – Virran harvinaisen aito ja rehellinen ote musiikin tekemiseen välittyy kuulijalle tehden tähän lähtemättömän vaikutuksen. Olavi Virta oli suuri taiteilija, joka suhtautui musiikin tekemiseen aina nöyrästi ja kunnioittavasti. Juuri Virran aitous tekee hänen kappaleistaan kuolemattomia ja mahdollistaa sen, että kappaleet koskettavat vielä tämänkin päivän yleisöä.